Футболистите от плаващото футболно игрище

Историята, която искам darazkaja днес … е за невероятния футболен отбор на Koh Panyee (Произнася се като „Ко Паньей“), малко рибарско селище в Тайланд.

Историята започва през 1986-та година, когато децата в селцето живеят и дишат с футбола покрай световното първенство в Мексико. Уви, малчуганите не могат да играят любимата игра, тъй като буквално

няма никакво място, където топката да може да се рита.

На възрастните, потънали в своите грижи, не им се губи време да се занимават с разни малки ритнитопковци, пък и какво ли биха могли да сторят? От снимките ясно може да си представите колко ценна е всяка педя земя в Koh Panyee.

Както често се случва, разликата между фантазията и реалността е едната детска увереност, необременена от хилядите пречки, които възрастните знаят и издигат на пиедестал.

Децата от острова решават, че ще си построят свое футболно игрище насред водата.

Събирайки дървени отпадъци и полагащи фанатично старание, скоро насред океана се появява истински футболен терен, на който малчуганите ритат топка във всяка свободна минута, която имат.

Игрището е нестабилно, клатушка се при прекомерна игра по фланговете, топката все пада във водата, изчистването в аут значи плуване надалеч, но всичко това са бели кахъри, защото най-накрая има къде да се играе футбол … като в Мексико!

Истинската слава идва, когато децата започват да участват в турнири с други отбори и се оказва, че въобще не били лоши футболисти. Оттогава селото заживява с тяхната страст и вече повече от тридесет години за Koh Panyee футболът е начин на живот. И не го казвам, за да доизтъркам клишето. Днес малкото рибарско село е „футбол, футбол, футбол“ и туристи от цял свят се стичат, за да видят къде го това плаващо игрище.

Всъщност новодошлите няма да заварят стари дървета, нахвърляни насред водата, защото

сегашният терен си е цяло технологично чудо

и е далеч по-стабилен от легендарния си предшественик. Освен това местният отбор вече тренира и на земя, защото от селото са построили прекрасно малко игрище, където да може да се играе без опасност от намокряне.

А „оригиналните“, както наричат момчетата от онзи първи отбор, сега са пораснали мъже и са истински легенди в селото.

Част от тях все още се занимават с футбол, като тренират местните деца. FC Panyee днес е един от най-популярните клубове в Тайланд.

*Снимката на публикацията е кадър от документалния филм на Matt Devine, който можете да гледате тук.

Споделете тази история ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *